Er gebeurt iets op je werk en je twijfelt: wat nu? Of je voelt je ongemakkelijk bij een opmerking of situatie. Je staat er niet alleen voor. Hier zijn een paar stappen die je kunt overwegen, van zelf het gesprek aangaan tot hulp inschakelen.
Stap 1: Zelf het gesprek aangaan
Voel je je veilig genoeg om het zelf aan te kaarten? Soms is een direct en open gesprek de snelste manier om een misverstand op te lossen of een grens aan te geven.
De AUB-methode is een praktisch hulpmiddel om dit op een rustige en duidelijke manier te doen. Het werkt zo:

A – Afspreken: Maak het doel van het gesprek duidelijk.
Begin door rustig te benoemen waar je over wilt praten. Zo overval je de ander niet en creëer je een veilige basis voor het gesprek. Je legt uit wat je intentie is: samen tot een oplossing komen.
Bijvoorbeeld: “Ik wil het graag even met je hebben over de overdracht van vanochtend. Mijn bedoeling is om te zorgen dat we elkaar goed begrijpen en prettig kunnen blijven samenwerken.”
U – Uitspreken: Benoem wat je hebt ervaren.
Vertel vanuit jezelf (in de ik-vorm) wat je hebt gezien of gehoord. Blijf bij de feiten en beschrijf wat het gedrag met jou deed, zonder te oordelen over de ander.
Bijvoorbeeld: “Ik merkte dat je mijn vragen kort afkapte. Dat gebeurde al een paar keer eerder. Ik voel me daardoor niet serieus genomen en het maakt me onzeker over de overdracht.”
B – Bespreken: Zoek samen naar een oplossing.
Nu je jouw kant hebt verteld, nodig je de ander uit om mee te denken. Stel een open vraag om samen te kijken hoe het in de toekomst beter kan.
Bijvoorbeeld: “Hoe kijk jij hier tegenaan? Kunnen we bespreken hoe we de overdracht voor ons beiden prettiger kunnen maken?”
Wil je meer leren over deze aanpak? In de tweede bijeenkomst van ons Lerend Netwerk gaan we hier dieper op in. Je kunt deze terugkijken op de pagina ‘Het verhaal‘.
Stap 2: Hulp zoeken (als je het niet alleen wilt of kunt)
Vind je het te spannend om het gesprek alleen aan te gaan? Of is de situatie te ernstig? Vraag dan om hulp. Je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt terecht bij:
- Een collega die je vertrouwt
- Je leidinggevende
- HR
Of je kunt direct naar de vertrouwenspersoon stappen. Dit is vaak de veiligste optie, omdat een vertrouwenspersoon 100% onafhankelijk is en een geheimhoudingsplicht heeft.
Stap 3: Een officiële klacht indienen
Soms helpt praten niet, of is er iets gebeurd dat zo ernstig is dat een gesprek niet meer passend is. Dan kun je een officiële klacht indienen. Dit is een formele en serieuze stap. De vertrouwenspersoon is de expert die je precies kan vertellen hoe dit werkt en je kan begeleiden tijdens het hele proces.